Vanlig och extrem lyx

Världens dyraste smycken är oftast både exklusiva och knutna till en specifik historia. Det vill säga det är sällan det nominella värdet som sätter ribban för smyckenas pris. Både guld och diamanters dignitet värderas i karat. Guld kan maximalt vara av 24 karat, medan diamanter har fler karat ju större de är. Diamanter kan sedan, oavsett antal karat, vara olika mycket rena samt slipade med olika fin finess. Därför kan en diamant av ett mindre antal karat vara värderat högre än ett med fler karat. Sedan kan diamanten ha en unik färg som också höjer värdet. Men utöver det är det den historiska digniteten som höjer värdet. Ett sådant exempel är Wallis Simpson onyx och diamant armband.
Detta armband ägdes en gång av Kung Edward VIII av England. Det blev det den dyraste armband i världen när det auktionerades ut 2010.
Wallis Simpson blev centrum för en kunglig skandal när kungen abdikerade från tronen för att kunna gifta sig med henne. Hans regeringstid hade varat mindre än en månad och han efterträddes av sin yngre bror, kung George VI. Edward blev i stället beviljad titeln som hertigen av Windsor och Wallis  blev hertiginna av Windsor. Händelserna har filmatiserats i filmen ”The Kings Speach”, angående den stammande kung Georges VI första offentliga tal.
Wallis Simpsons samling av smycken – där armbandet ingår – såldes nyligen för 12,5 miljoner dollar.
Kanske inget för en vanlig småinvesterares plånbok. Men vill du lägga dina pengar på guld och diamanter kan du kolla in http://www.smycke.eu

 

Comments are closed.