Trifokala/multifokala linser

Trifokala linser, eller multifokala linser som de även kallas, är en relativt ny typ av linser som inte har funnits särskilt länge. Precis som bifokala linser passar även trifokala linser för korrigering av ålderssynthet, det vill säga det fenomen som ofta inträffar i 40-50-årsåldern och gör att synen på nära håll blir nedsatt, även om man tidigare har haft en fullt normal syn och fortfarande kan se bra på långt håll.

Skillnaden mellan trifokala linser och bifokala linser är att trifokala linser är utvecklade för att dela upp synfältet i tre olika områden, ett för att se på nära håll, ett för att se på långt håll och ett för att se på ett avstånd som ligger mellan dessa två. Även om ålderssynthet kan korrigeras med glasögon kan det vara svårt att vänja sig vid glasögon om man alltid har sett bra, och det är lätt att både glömma och tappa dem. När man använder trifokala linser slipper man fumla efter glasögonen varje gång som man vill läsa en bok, man ser lika bra hela tiden och både på nära och långt håll.

Innan man börjar använda trifokala linser bör man alltid pröva ut dem hos en optiker för att anpassa dem efter sina egna ögon. Man kan enkelt köpa trifokala linser både hos optikern och online från någon internetbutik. Om man inte hittar sina linser under namnet ”trifokala linser” kan man även söka på ”multifokala linser”, som är ett annat namn för samma linser. Mer fakta på kontaktlinsia.se

Comments are closed.