Man kan slå vad om i stort sett allting.

Man kan slå vad om i stort sett allting. Allt där utgången inte är helt säker kan man räkna ut ett odds kring – och sedan kan man börja spela. Det är till exempel inte speciellt givande att spela på om solen kommer att gå upp i morgon eller ej. Chansen att den inte skulle göra det är så försvinnande liten att ingen är intresserad av att sätta upp ett sådant vad. Men det finns andra faktorer i livet som är mer osäkra – och flera av dessa sätter vadslagningsfirmor upp odds för.
En sådan grej, som blivit populär de senaste åren, är att slå vad om vem som kommer att bli årets Nobelpristagare i litteratur. Tyvärr har vadslagningsbyråerna oftast fel – då akademin ofta väljer ett fullständigt okänt namn för allmänheten. Men oddsen baseras till stor del på vad de som satsar själva tror.
Inför Nobelpriset 2014 är en klar favorit den japanska författaren Haruki Murakami. Där ger en vinst mellan 3 och 4,6 gånger pengarna – beroende på vilken vadslagningsbyrå man spelar på.
Andra författare som syns i listorna är den italienska Umberto Eco som ger 15 gånger pengarna,  Joyce Carol Oates ger 26 gånger pengarna, Amos Oz ger 27 gånger pengarna och den av muslimvärlden så bespottade Salman Rushdie skulle ge 50 gånger pengarna vid vinst.
Vill du spela odds på författare bör du lära dig mer om vadslagning. En bra sida att göra det på är www.vadslagningar.se. Gå dit och lär dig.

This entry was posted in Uncategorized.

Comments are closed.