Lätt laptop

Vissa bärbara datorer är knappt värda namnet. En lätt bärbar dator är en förutsättning för att den ska kunna användas smidigt och just vara bärbar. Det framförallt två sorters bärbara datorer som platsar i kategorin lätt bärbar dator: netbook och ultraportabel. Dessa utmärker sig med sin låga vikt och långa batteritid. Prestanda och funktioner brukar inte vara fullt lika utvecklade på denna typ av bärbar dator.

Utvecklingen har gått snabbt och idag klassas knappt en laptop över två kilo som en lätt bärbar dator. En netbook, som är framtagen för att den ska vara extremt lätt att bära med sig, väger oftast runt 1 kilo och en ultraportabel, som har små yttermått och liten skärm, brukar hålla sig under ett och ett halvt kilo.

Dessa typer av lätt bärbar dator brukar ha en skärmstorlek mellan nio och 12 tum. Priset brukar vara bra eftersom dessa datorer inte innebär något komplicerat bygge och erbjuder användaren en lägre prestanda. Priset för en lätt bärbar dator av dessa slag kostar mellan 2000 och 6000 kronor.

Netbook och ultraportabla datorer skiljer sig något. Den förstnämnda har ett litet arbetsminne och få funktioner medan den har högre prestanda och fler funktioner. Därmed är denna också dyrare. Tänk på att de flesta datorer av detta slag har en oslagbar batteritid, men att det alltid finns undantag som bekräftar regeln. Ett sexcelligt batteri är en förutsättning för att kunna använda datorn en hel dag utan ström. Eftersom netbooken har sämre prestanda håller batteriet också längre. www.laptopexperten.se

Comments are closed.