Hantering och lagring av kaffe

Som vi nämnt tidigare, så är kaffe kanske till mångas förvåning, en färskvara. Den tid det tar från det att man exponerar espressomalningen för luft, till man ska brygga espresson, bör alltså vara så liten som möjligt för att kaffet ska vara riktigt färskt och ha en godare smak.

Ett tips för att kunna få detta att fungera och försöka följa denna regel är att köpa mindre storlek när du handlar din espressoblandning, så att den inte ligger för länge innan ni brygger den sista koppen kaffe från blandningen. Tiden mellan den första och sista koppen som bryggs i din espressomaskin bör ju som nämnt inte vara för lång. Anledningen till detta är att kaffe är väldigt känsligt för syre; när kaffet möter syre skapas det en kemisk reaktion som leder till att det allteftersom förlorar sina aromer. Tänk därför alltid på att försluta alla förpackningar med kaffe så att dina kaffebönor alltid behåller en förstklassig smak och alla de egenskaper den behöver ha för att din espresso ska bli utsökt.

Även om kaffet är packeterat när du köper det kan det vara bra att dessuto förvara ditt paket med kaffe i en kaffebruk eller en kaffelåda, som bör vara lufttät. Tänk även på att det är bra att förvara kaffet i en tempratur något svalare än rumstemperatur, men inte heller kylt. Att förvara din kaffeburk i ett skafferi är ultimat, så att dina väl utvalda kaffebönor till din espressomaskin behåller sina aromer och ger dig de bästa förutsättningarna att brygga en perfekt espresso. www.espressoinfo.se

Comments are closed.