Grundare Klarna, Niklas Adalberth

E-handelsföretaget Klarna har sitt ursprung i ett studentprojekt vid Handelshögskolan. Niklas Adalberth, en av grundarna, är verkar idag som styrelsemedlem vice koncernchef för företaget.

Niklas kommer ursprungligen från Uppsala, där han föddes 1981. Under uppväxten visade han tidigt en färdighet för företagande. I tonåren var han med och skapade radionkanalen Radio Excellent. Under gymnasietiden vid Lundellska skolan startade han sitt första företag. AdalIT, som det kallades, erbjöd konsulttjänster inom webbproduktion och grafisk design.

Efter lumpen vid F16 i Uppsala, där Niklas tjänstgjorde som närskyddstroppchef, bar det av utomlands. Första anhalten var St. Moritz, skidorten som är belägen i den undersköna schweiziska Engadinedalen. Här arbetade Niklas som bartender för Kempinski. Efter att ha sparat ihop tillräckligt med pengar gav han och barndomsvännen Sebastian Siemiatkowski sig av ut på en jorden runt resa, som skulle komma att vara i 143 dagar. Under färden besökte de två inte mindre än tjugofem länder och fyra kontinenter.

Tillbaka i Sverige skrev Adalberth in sig vid Lunds universitet, men flyttade efter en termin vidare till Stockholm och Handelshögskolan. Här började han, tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson, skissa på vad som skulle komma att bli Klarna. För detta projekt vann den Handelshögskolan prestigefyllda entreprenörspris 2005.

 

http://www.arcticstartup.com/2012/09/07/niklas-adalberth-arctic15
http://tellseries.com/ai1ec_event/niklas-adalberth-klarna/?instance_id=
http://www.strategyeyedigitalmedia.com/article/2013/01/17/interview_klarna_ceo_niklas_adalberth_talks_online_payments_/
http://www.linkedin.com/pub/niklas-adalberth/0/9bb/514
http://www.idg.se/2.1085/1.198072/niklas+adalberth 

This entry was posted in Uncategorized.

Comments are closed.