En fjärde väg att gå

Du har säkert hört att allt är relativt. Till och med tiden. Det var Einstein som sa det och han hade till och med en flera kvadratmeter stor tavla full med en massa mattematiska formler som sägs bevisa påståendet. Enligt fysikerna är tiden en fjärde dimension, på samma sätt som höjd, bredd och djup. Det betyder att tiden även påverkas av fysiska lagar – om än inte lika starkt. Men det sägs ha bevisats att under extrem graviditet så stannar tiden upp. Och forskare har lyckats förlänga livslängden för vissa partiklar om dessa färdats i nära ljushastighet.
Men allt detta spelar inte så stor roll för oss vanliga människor som ska förhålla oss till den tid som vi upplever. Tiden lär vara subjektiv, men den går ändå att mäta på ett sätt så att de flesta av oss begriper den. Men en klocka. Lite förvirrande dock hur den ska ändras när man åker fram och tillbaka över jordklotet eller om det är vinter eller sommar – men överlag har de flesta av oss koll på hur klockan fungerar. Så ja, vi har koll på tiden – oavsett vad fysiker diskuterar om rumstid, krökta rumstider och relativitetsteorier. När en professor i fysik har fastnat i trafiken på väg till jobbet, så tittar även han på sin klocka och stönar för att han blir sen.
Så bry dig inte så mycket om vad de snackar om utan köp dig en klocka och ha koll på tiden. Gå in på http://www.klockmodeller.se

Comments are closed.